Vanaf 10 augustus wordt de wettelijke limiet voor consumptieve leningen van particulieren die online worden afgesloten, verlaagd naar 10 procent.

Ook voor rood staan mogen banken maximaal 10 procent rente rekenen.

Volgens Budgetinstituut Nibud is het goed dat woekerrentes worden aangepakt, maar zijn te lage rentes ook niet goed.

Mensen die er bij het online shoppen voor kiezen producten op krediet te kopen, betalen hierover vanaf 10 augustus minder hoge rentes. Ook mensen die rood staan bij de bank betalen vanaf dan geen 14 procent, maar 10 procent over het bedrag.

Het ministerie van Financiën pakt de ‘woekerrentes’ aan in opdracht van de Tweede Kamer. Die vroeg om in de coronacrisis deze rentes te verlagen, omdat huishoudens met lage inkomens hierdoor in de problemen kunnen raken.

Minister Wopke Hoekstra onderzoekt nog wat een goede rentestand is voor de lange termijn.

Te lage rente voor consumptieve leningen is ook niet goed

Ook het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) denkt dat de verlaging consumenten meer lucht kan geven tijdens de crisis.

Een te lage rente op de lange termijn voor rood staan en kopen op afbetaling is niet gewenst volgens het Nibud. Het instituut is bang dat mensen met een kleine beurs dan sneller veel gaan lenen, wat ook tot geldproblemen kan leiden.

Rood staan: grootbanken zitten al op maximaal 10 procent

Wat betreft de rente die banken rekenen bij rood staan, rekenen grootbanken al maximaal 10 procent rente, zo blijkt uit een vergelijking van De Consumentenbond van afgelopen april.

Bij ABN Amro, Rabobank en ING liggen de hoogste rentes voor rood staan normaal gesproken boven de 10 procent, maar die zijn al terug gebracht naar 9,9 procent als tijdelijke coronamaatregel. Maar met de wetswijziging wordt terugkeer naar een rentepercentage van boven de 10 procent niet mogelijk.

LEES OOK: Een persoonlijke lening afsluiten voor je auto, een verbouwing of ander doel: 12 dingen om goed op te letten (en valkuilen om te vermijden)